Kunst i det offentlige rum

‘Det ville være upassende, hvis jeg i denne situation stod og talte om kultur’. Nogenlunde sådan sagde kulturminister Joy Mogensen, da hun i starten af coronaudbruddet og nedlukningen i 2020 blev bedt om at forklare, om der også kom støtteordninger til kulturlivet i den vanskelige situation. Den bemærkning har hun fået megen kritik for, og i dag er de fleste nok enige om, at kunst og kultur betyder meget; ikke mindst i krisetider, hvor vi gerne søger noget at samles om.

I det daglige glædes vi ved kunsten, som vi møder i det offentlige rum. Hvad enten det er gavlmalerierne i Brande i Jylland, skulpturerne af kendte danskere i hovedstaden eller monumental kunst som Olafur Eliassons ‘Elia’, der dominerer landskabet i Birk uden for den jyske uld-by, Herning.

Find inspiration til kunst i dit eget hjem

Man kan nyde kunst over hele landet, ude som inde. Måske kan du ved at besøge et sted med flotte udendørs malerier eller ligefrem lovlig graffiti opført på en til formålet opført graffitivæg finde inspiration til at dekorere dine egne vægge med flotte plakater og rammer fra Posterton.dk, hvor man kan få motiver af alle slags, så man kan indrette sit hjem eller sit kontor på smukkeste vis.

De fleste holder af at have kunst omkring sig i hjemmet, og det er det bedste bevis på, at kunst er en vigtig del af menneskers liv, til alle tider.

Brug ferieturen til at se på kunst

Mange har det sidste år valgt at holde ferie inden for landets grænser, og meget tyder på, at det også vil være tilfældet i år. Det giver masser af muligheder for at se på kunst i det åbne rum. Man kan for eksempel tage til lokaliteten Rusland i Nordsjælland. Det er et naturområde med enekrat og hede, og her ligger en helt særlig samling af kunst i det offentlige rum; Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Det er monumentale skulpturer, der lige som mange kunstværker med dyr i nogle tilfælde næsten får en religiøs dimension. Der er ingen tvivl om, at Tegner har været fascineret af det monumentale og storslåede i mennesket.

Skulle du være blevet inspireret til at bese flere skulpturer i det åbne miljø i Nordsjælland, kan du også besøge slotshaven ved Fredensborg Slot i Fredensborg. Her er der mange skulpturer, og disse og haven er så flot restaureret, at haven er blevet betegnet som et Europa Nostra monument.

About the Author

hotelica